Behandling

Første konsultasjon

Ved første besøk hos oss vil behovet for tannregulering bli vurdert og diskutert. Du trenger ingen henvisning for en en konsultasjon hos oss.

 

Vi ser på hvordan vi best mulig kan ordne bittfeil med hensyn til tidspunkt, apparatur, behandlingstid og ønsker. Du får allerede da hvite hva behandlingen omtrent vil koste.

 

Vi utarbeider en individuell behandlingsavtale med hver enkelt pasient, dersom det blir behandling. Denne avtalen tar utgangspunkt i en grundig behandlingsplanlegging. Vi sjekker dine kjeveledd, tar også røntgen om det er nødvendig.

c700x420-2

Hvis det finnes en bittfeil som er aktuelt å behandle nå, og pasienten/foresatte ønsker å begynne, tar vi røntgenbilder, foto og avtrykk til gipsmodeller. Dette gjøres for å kunne planlegge behandlingen best mulig.

 

Etter behandlingsplanleggingen møtes vi for å presentere behandlingsplan og behandlingsavtale.

 

Om det er for tidlig i pasientens tannutvikling å begynne med tannregulering, vil vi avtale et nytt innkallingstidspunkt.

pcceph-2

Barn og ungdom

Barn og ungdom er voksende og utviklende individer. Det finnes en rekke ulike bittfeil som behandles best til ulike tidspunkter under denne utviklingen. Særlig veksten kan utnyttes positivt og kan gjøre at en behandling blir enklere. Det er derfor viktig at barnet ikke henvises for sent til kjeveortopeden. Dersom det er tvil, er det best at vi kontrollerer og tar stilling til eventuell bittfeil – bedre for tidlig enn for sent.

Vi deler opp behandlingstidspunktet i
følgende kategorier:

Tidlig behandling (ca. 7-9 år) eller interceptiv behandling: Dette er en enkel og kortvarig behandling for å korrigere en bittfeil som er under utvikling. Det er mulig at det følger en behandling av en annen bittfeil ved et senere tidspunkt. Eksempel er underbitt, kryssbitt med for smal overkjeve, åpent bitt i fronten, manglende fortenner (medfødt), stor plassmangel for de nye fortenner, eller store overbitt.

 

Behandling i vekslingstannsettet (ca. 10-13 år): i denne alderen felles resten av melketennene og veksten forsterkes med puberteten. Det er i denne perioden de fleste behandlinger starter.

 

Behandling når alle tenner har kommet frem (oftest etter 12-13 års alderen): Det er oftest i denne alderen vi setter i gang med fast regulering for at tiden med fast regulering skal være kortest mulig.

bamse2

Voksen

Det er mulig og få tannregulering uansett alder. Takket være nye og usynlige metoder, er det flere og flere voksne som kan og ønsker og få hjelp med tannregulering.

Voksne ønsker oftest tannregulering av følgende årsaker:
  • Kosmetisk
  • Voksne som ikke hadde mulighet til tannregulering når de var unge
  • Bittfeil som har forverret seg eller har sklidd tilbake
  • Tannkjøttsykdom som kan ha gjort at tennene har flyttet seg
  • Tanntap eller stor tannslitasje der det er nødvendig med tannregulering før tennene skal erstattes eller bygges opp igjen
I noen tilfeller kan voksne også få støtte til tannregulering:
  • Bittfeilen er så alvorlig at det kreves både tannregulering og kjevekirurgi
  • Tannmangel er medfødt, og lukene i tannrekken skal lukkes med hjelp av tannregulering, eller med erstatning som krever kjeveortopedisk forbehandling
  • For rehabilitering av bitt med tannforflytting pga periodontitt (tannkjøttsykdom)
  • Pasienter med spesielle sykdommer/syndromer som gir rett til gratis tannbehandling (listen finnes hos NAV)
Set of female lips

Vanlig og usynlig tannregulering

Stålbrackets

Tanneguleringen (Speed) som vi vanligvis bruker, er den minste og mest effektive på markedet. Vi bruker selvligerende brackets (klosser) som er 3 ganger mindre enn vanlige brackets-derfor er de mye mer komfortable og hygieniske, og ser bedre ut. I tillegg er dessa brackets, pga. av konstruksjonen, mer effektive og man sparer tid.

vanlig-speed-350-2
Keramiske brackets

For de pasientene som vil ha en regulering som er litt mer kosmetisk akseptabel, bruker vi brackets av glasskeramikk som er gjennomsiktig og derfor langt mindre synlige.

metal-vs-clear-braces
Usynlig regulering

Regulering på baksiden av tennene:
I dette tilfellet limes brackets som er spesialtilpasset til pasientens tenner på baksiden av tennene (systemet heter Incognito). Pga spesialtilpassningen av klossene er behandlingen ca 75-100% dyrere enn vanlig regulering

usynlig2

Invisalign:
Tennene flyttes ved hjelp av en serie tynne, gjennomsiktige plastskinner som framstilles i USA ved hjelp av avansert datateknikk. Pasienten bytter til en ny skinne annenhver uke, dvs. for en vanlig behandling kan det være behov for opptil 40-50 skinner. Behandlingen er 50-75% dyrere enn vanlig regulering.

 

Vi er sertifiserte brukere av Incognito og Invisalign.

invisi

Kjeveleddsbehandling

Kjeveledds-
behandling

Kjeveleddsproblem er en betegnelse for smerter og funksjonsinnskrenkninger i kjeveledd og tyggemuskler. I de verste tillfellene kan disse problemene spre seg til resten av ansiktet eller hodet og være ekstremt belastende og føre til sykemeldinger.

Kjeveleddsproblemer kan ha en rekke ulike årsaker. Derfor kreves det en nøye diagnose og utredning av hvor problemet ligger.
I tilfelle av overbelastning av tyggemusklene (ofte stressrelatert), skader i leddet (akutte skader, kronisk slitasje, lokale leddsykdommer) eller uheldige bittforhold kan man med hjelp av diverse tyggmuskeløvelser, bittskinner og fysioterapi oppnå gode resultater.

Temporomandibular Disorders: Dealing With Tmj - Top Master Data

Snorkebehandling

Snorking er ikke bare en bråkete bieffekt av søvn, det kan også vare farlig for helsen. Mennesker i alle aldre snorker, også barn. For de fleste er dette ufarlig, men for noen utvikler imidlertid snorkingen seg til søvnapnea som kan være helsefarlig og føre til hjerte- og karsykdommer.

Ufarlig snorking og mild til moderat søvneapnoe kan behandles svært effektivt med snorke-skinner. Dette er bittskinner som skyver underkjeven fram og åpner for bedre luftpassasje i svelget.

snorking900

Behandlingstid

Behandlingstiden er veldig avhengig av bittfeilen. Selve behandlingen deler vi opp i to faser. Den aktive behandlingsfasen og den passive, dvs. retensjonsfasen.

I den aktive behandlingsfasen korrigerer vi bittfeilen. Tiden for den aktive behandlingsfasen kan variere fra bare et par måneder til et par år. I noen sjeldne tilfeller kan det også ta lengre tid.

Etter den aktive behandlingen kommer retensjonsfasen. I denne fasen skal resultatet stabiliseres. Vi bruker en streng som er limt på innsiden av tennene, som ikke synes, og eventuelt en gom som skal brukes om natten i ett år. Strengen forsøker vi å beholde som sikkerhet så lenge som mulig.

Eksempler på behandlinger

Kontakt oss for en konsultasjon